Pret 790 lei
Conform Ordinului nr. 4314 din 21.06.2019 privind echivalarea şi acordarea unui număr de credite profesionale transferabile personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar care a finalizat programe speciale, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care obţin Permisul ECDL COMPUTING DIDACTIC sau ECDL 3D PRINTING DIDACTIC pot beneficia de câte 10 credite profesionale transferabile.
Modulul ECDL 3D Printing este dezvoltat de ECDL ROMANIA şi se adresează tuturor persoanelor care doresc să dobândească cunoștințe de bază în domeniul tehnologiilor de imprimare 3D și să își certifice competențele de imprimare 3D la standard internațional. Modulul se adresează de asemenea și persoanelor care lucrează în acest domeniu și care doresc să își certifice competențele de imprimare 3D existente.
Certificarea ECDL 3D PRINTING DIDACTIC se adresează cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care doresc să beneficieze de credite profesionale transferabile şi are aceeaşi recunoaştere internaţională şi valabilitate nelimitată ca oricare alt tip de certificare ECDL.
În cadrul programului ECDL 3D Printing se lucrează cu imprimante 3D bazate pe procedeul FDM (Fused Deposition Modeling) şi participanţii vor reuşi să îşi printeze propriile obiecte, create după ce vor parcurge noţiuni de conceptualizare, proiectare şi imprimare 3D.
La finalul acestui Modul, un candidat va ști să:
– Cunoască noțiuni de bază despre tehnologia de imprimare 3D
– Identifice principalele tipuri de procedee de imprimare 3D
– Cunoască principalele domenii de aplicabilitate a tehnologiei de imprimare 3D
– Utilizeze o aplicație de modelare 3D pentru crearea, modificarea și salvarea obiectelor, importul și exportul modelelor 3D
– Realizeze comenzi pentru imprimare 3D
– Cunoască componentele de bază ale unei imprimante 3D
– Utilizeze o imprimantă 3D pentru fabricarea unui obiect fizic
– Execute mentenanță fizică și să rezolve eventualele probleme mecanice la imprimantele 3D bazate pe procedeul FDM (Fused Deposition Modeling)
– Cunoască conceptele de bază legate de riscurile asociate imprimării 3D, etică și proprietate intelectuală
Care sunt beneficiile acestui Modul?
– Oferă o introducere cuprinzătoare în competențele de bază legate de imprimarea 3D.
– Poate fi aplicat pe o serie de programe de modelare 3D, de la vendori independenți până la freeware
– Certifică cele mai bune practici în utilizarea eficientă a unei aplicații de modelare 3D.
– Oferă un nivel ridicat de cunoștințe, care îmbunătățește fundamentele personalului non-tehnic cu privire la imprimarea 3D.
– Dezvoltat pe baza feedback-ului primit de la utilizatori experimentați și experți în domeniu, din toate colțurile lumii. Acest proces asigură relevanța și diversitatea conținutului modulului.
A fost publicat în Monitorul Oficial nr. 384 din 16.05.2019, Ordinul nr. 3739/2019 privind aprobarea programei şcolare pentru disciplina opţională Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D, liceu. Astfel, elevii de liceu pot urma, începând cu anul școlar următor, un nou opțional care le poate conferi următoarele competenţe generale:
- Gestionarea tehnologiilor de imprimare 3D
- Elaborarea unor proiecte inovative utilizând tehnologii de modelare și imprimare 3D, care să dezvolte spiritul critic și flexibil
Conform ordinului, opționalul poate fi studiat în orice clasă din liceu, o oră pe săptămână, pe durata unui an școlar, în cadrul curriculumului la decizia școlii (CDS) pentru următoarele filiere: teoretică – toate profilurile și specializările; tehnologică – toate profilurile și specializările; vocațională – profilul artistic (specializarea Arhitectură; specializarea Arte ambientale și design; specializarea Arte plastice și decorative), profilul Militar și profilul Ordine și Securitate Publică (specializarea Matematică-informatică).
Opționalul poate fi predat de către profesorii care au studii de specializare în domeniul informatică și TIC.
Principalele industrii în care astăzi imprimantele 3D aduc valoare adaugată sunt: arhitectura, medicina dentară, medicina ortopedică, electronică, industria constructoare de maşini, industria aviatică şi de apărare, publicitate sau industria alimentară.
Modelarea 3D va deveni la fel de răspândită ca şi meserie precum web design-ul. Aşadar, oricine va şti modelare 3D va putea să ofere servicii în piaţă sau să fie mai uşor angajabil. De asemenea, boom-ul imprimantelor 3D din următorii ani va crea o nouă meserie: tehnician imprimare 3D. Nu în ultimul rând, orice inovaţie tehnologică lansează un nou val de companii pe piaţă, deci vor exista oportunităţi şi la nivel antreprenorial.
Importanţa fundamentală a educaţiei formale privind tehnologiile de imprimare 3D se reflectă la nivelul sistemului de învăţământ, a mediului de afaceri şi a întregii populaţii în general. Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic în revigorarea economiei României, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale și, vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, susținute și inclusive.